Drobné pečivo, vianočné koláčiky

Drobné čajové pečivo sa pečie vo veľkom najmä na Vianoce, väčšie oslavy a podobné príležitosti. Ale nič vám nebráni napiecť si obľúbený druh aj počas roka do zásoby. Najmä pre mamy čo majú malé, väčšie aj veľké deti a  manželky vlastniace veľkomalých sladkožravých manželov je to vynikajúci spôsob ako mať pre svojich maškrtníkov stále niečo sladké poruke –  a domáce keksíky sú jednoznačne lacnejšie a zdravšie ako rôzne É-čkarske priemyselné výtvory. Myslím si, že za trošku námahy a času to isto stojí. Väčšina cukroviniek získa pravú chuť a mäkkosť až po dostatočnom rozležaní – od cca 2 do 4 týždňoch – uskladňujeme ich na studenom mieste v  plechových dózach alebo papierových škatuliach vyložených hodvábnym papierom, či papierom na pečenie. Ale zistila som, že mäkkosť značne závisí aj od použitého tuku – pri použití rastlinných tukov na pečenie sú výsledné výrobky tvrdšie, ak použijete pravé maslo, väčšina je mäkká a jedlá takmer hneď (výnimku tvorí pudingové pečivo, to sa musí odležať mimimálne  3 týždne, nech by ste doň vopchali čokoľvek, ale je fajné.). Tiež orechové cestá potrebujú nejakú dobu na odležanie.  Upečené keksy ešte horúce pozbierajte z plechu a rozložte ich chladnúť na rovnú podložku. Pre ich mäknutie tiež trocha pomôže, ak ich naskladáte do dóz nie úplne studené, ale ešte jemne teplé a zavriete. Pokiaľ ide o chuť, tam je treba nechať aspoň trocha odležať každé pečivo, aby sa všetky tie báječné chute vanilky, medu, korenín a  podobne v upečených keksoch dobre rozložili a spojili do výslednej dobrôtky. Ak sú mäkké, dajú sa pravdaže schrúmať hneď, ale majú ešte takú „surovú, ostrú“ chuť, inak to neviem opísať. S týmto všetkým je potrebné počítať pri plánovaní pečenia napr. pred Vianocami – s pečením začnite už posledný novembrový týždeň a  to postupne podľa druhu cesta. Ako prvé sa pečú orechové cestá, vanilkové rohlíčky a rôzne strojové (vytláčané na mäsovom mlynčeku) cestá – pudingové, orechové, kokosové a podobne. Ďalší týždeň nasledujú linecké cestá, medovníčky (ak pečiete druh, ktorý musí zmäknúť), domáce piškóty atď. Ako posledné pripravujete napr. marokánky, bielkové cestá a nakoniec nepečené cukrovinky. Niekoľko posledných dní si treba rezervovať na upečenie riadnych koláčov, zákuskov a  kysnutých ciest a  na zdobenie všetkých napečených drobných cukroviniek. Pri zdobení (a nakoniec i pri pečení) zapojte do prác deti, alebo sa dajte dokopy s dobrou kamoškou či susedkou. Deťom navarte dobrý ovocno-medový čajík, dospelákom prevarené vínko alebo grog a bavte sa –  neponáhľajte sa, nezlostite sa, ak sa detičkám či vám čosi nepodarí. Práve naopak, zabávajte sa pri tom v spoločnosti ľudí, ktorí sú vám milí, až vám bude úžasne krásne a teplo na duši. Lebo o tom sú Vianoce, či iné sviatky, oslavy a priateľské posedenia.

Teraz niekoľko všeobecných rád k výrobe strojového pečiva : používame pomôcku – špeciálny nástavec, ktorý sa založí na mlynček na mäso. Veľa mojich kamarátok, ktoré to ešte neskúšali si predstavuje, že výroba takéhoto pečiva je veľmi zložitá.  Ja  si  naopak myslím, že je to jedno z najrýchlejších a najjednoduchšie pripravených pečív. Skúste a spravte si vlastný dojem a  pojem. Pripravené vychladené cesto postupne nakladajte do mlynčeka a  meliete. Vychádzajúci šúľok zachytávate, kladiete na podložku (ja priamo na linku) a jedálenským či umelohmotným nožom, aby som si nedosekala linku, si ho krájam na potrebne dlhé kúsky podľa toho, čo má byť výsledný tvar. Hotové tvary prenesiete na plech, vyložený papierom na pečenie. Na spomínanom nástavci na mlynček je niekoľko otvorov – vyberáte si konkrétne taký, ktorý sa najviac hodí na príslušný druh pečiva. Plochejšie sa viac hodia na tyčinky, okrúhle na venčeky a pod. Ak si zvolíte hviezdičkový otvor tak venčeky sú strapatejšie ( ten požívam na kokosové venčeky) ak obyčajný okrúhly, tak majú venčeky hladký povrch ( používam pri pudingovom ceste). Ak budete robiť toto pečivo prvý krát, najjednoduchšie je vyrobiť tyčinky alebo venčeky – vtedy odkrojený kúsok cesta stočíte do kolieska a konce k sebe pritisnete, aby sa spojili. Skúsenejší tvoria aj srdiečka, esíčka, praclíky a podobne.

BeBe keksy

Keďže  tieto koláčiky sú moja srdcovka, okolo surovín a  ich prípravy sa rozhovorím podrobnejšie: mierkou je 1 hrnček = 2,5 dl (ja si to pri pečení presne dávkujem v odmerke). Potrebujeme: 5 hrnčekov polohrubej múky, 3 hrnčeky práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 hrnčeky oleja, 2 hrnčeky hrozienok, 6 vajec, 1 prášok do pečiva, 1 kávová lyžička soli, 3 šálky ovsených vločiek, sezamové a slnečnicové semienka – přiměřene a podľa chuti,  orechy, kokos, čokoládu a podobne.

Hrozienka zalejeme vriacou vodou aby zmäkli – potom zlejeme a necháme vychladnúť. Vo väčšej mise vymiešame vajcia, olej, práškový cukor a vanilkový cukor. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a  soľ. Mierne  rukou zmiesime, pridáme ovsené vločky,  hrozienka  a  ostatné ingrediencie. Premiesením ( ručne ) spracujeme na kompaktnú hmotu. Pomocou lyžice ukladáme rovnaké kúsky na vymastený a vysypaný plech, alebo na papier na pečenie – troška naskočia, takže nechať medzierky. Upiecť vo vyhriatej rúre. Keksy uskladňujeme v plechovej alebo umelohmotnej dóze – vydržia a dajú sa chrumkať priebežne.

A teraz moje zlepšováky, o ktorých si skromne myslím, že sú iba k prospechu veci:

  • Dávam iba 3 hrnčeky PLHR múky + 2 hrnčeky grahamovej múky.
  • Detto pri cukre – 1 hrnček práškového + 2 hrnčeky hnedého trstinového cukru, resp. jeho množstvo upraviť podľa návodu uvedeného na obale, má trocha inú sladivosť ako repný. Alebo časť cukru nahradím medom. Vanilkový cukor ale nevynechávajte, dodáva koláčikom dobrý šmak.
  • Dávam iba 1 hrnček čistých ovsených vločiek + 2 hrnčeky műsli buď ovocné sypané, alebo ovocné chrumkavé, koláčiky sú potom úžasné. Keďže v műsli  je už nejaký cukor, treba primerane znížiť množstvo cukru v ceste – podľa kuchárskeho citu a  zdravého sedliackeho rozumu.
  • Orechy pridávam posekané na hrubšie kúsky, nie pomleté, asi za 1 – 2 hrste. Mne najlepšie chutia vlašské, ale môžu byť aj lieskové, alebo nesolené arašidy či pistácie, kešu orechy a tak.
  • Kokos dávam vločkový – jednu hrsť, je lepší ako mletý.
  • Semienka dávajte aké máte slnečnica, sezam, ľan, mak a pod., môžu aj obilné klíčky. Ja dávam zvyčajne plnšiu hrsť slnečnicových semienok a menej plnú ľanových semienok.
  • Ak chcem, aby koláčiky jedol aj náš nehrozienkový Maťo, dávam namiesto hrozienok zmes sušených čučoriedok, brusníc, čerešní alebo čo máme sušené  ( posekaný ananás, papája, jablká, slivky, hrušky a tak ). Niektoré sušené ovocie má takú tuhosť, že ho netreba vopred namáčať. Ale aj keď máte radi hrozienka, môžete občas kvôli chuti dať iba hrnček hrozienok a k tomu hrnček iného sušeného ovocia.
  • Do cesta dávam aj kúsky čokolády – nepoužila som riadnu čokoládu, ale tie čokoládové peniažteky, ktoré predávajú ako hnedú čokoládovú polevu (v Agre a pod). Nalámala som ich na menšie kúsky - pri pečení sa len troška rozpustia a  zostanú    v koláčikoch ako fajné čokoládové machuľky.
  •  Väčšinou minimálne tri vajcia nahrádzam Vajahitom – náhrada vajíčok z predajne Zdravej výživy.
  •  Keďže mám iba obyčajnú rúru, pri pečení používam tri plechy = kým sa jeden pečie, druhý pripravujem a  tretí chladne. Teda iba plech, lebo koláčiky ešte horúce dávam dole, na rovnú podložku. Papier na pečenie nevymieňam, iba z neho utierkou poriadne zotriem prípadné pripečené zvyšky cesta.
  • Cesto naberám malou lyžičkou, ktorú si vždy predtým namočím do studenej vody – jedna dávka cesta má veľkosť stredne veľkého vlašského orecha – kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie a lyžičkou roztlačím na placičku  s  priemerom cca 5 – 5 ½ cm. Pri tomto dávkovaní z uvedeného množstva surovín upečiem 150 až 155 kúskov (menších koliesok samozrejme ešte viac). Pečiem ich v rúre vyhriatej na  180 °C cca  10 minút do zlatohneda (možno i trocha menej či viac, podľa toho ako vám pečie rúra – prvú dávku radšej odsledovať). Toto skúste dodržať – moja švagriná piekla prvý krát Bebe keksy na Vianoce, popri inom pečive – praskla ich do teplejšej rúry od predchádzajúcich koláčikov a zrejme ich piekla i dlhšie, pretože vyrobila síce chutné ale tvrdé malé broky. Pojedli ich aj tak – máčali si ich v čaji alebo kakau, ale verte, že mäkšie sú predsa len lepšie. Ak budete koláčiky piecť, dobrú chuť. Svoje zlepšováky poraďte ďalej.

DOMÁCE PIŠKÓTY

Toto pečivo je bez tuku, preto ho môžete skladovať dlhšie. Dá sa použiť aj pri príprave nepečených múčnikov a pohárov. Ja z tohto cesta upečiem trošička väčšie kolieska, než bežne predávané okrúhle piškóty a vyrábam z nich plnené piškóty, ktoré si môžete bežne kúpiť (Opavia, Orion). Džemov a lekvárov mám navarených kopu a  rôzne druhy, takže nič nie je jednoduchšie = navrch piškóty črpnete lyžičkou trocha tuhého lekváru či džemu a polejete čokoládovou polevou – a opäť sa zopakujem, práve ste sa vyhli konzumovaniu rôznych  É-čkových stabilizátorov a prísad, ktoré v kúpených vždy sú.

560 g hladkej múky, 1 balíček vanilkového cukru, 280 g práškového cukru, 4 vajcia, 1 ČL amónia (Salajka)

Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme múku, vanilkový cukor a salajku, zamiesime cesto, ktoré necháme niekoľko hodín odstáť (najlepšie cez noc). Potom ho po častiach rozvaľkáme na hrúbku  3 mm a vykrajujeme formičkou podlhovasté alebo okrúhle piškóty. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba – naskočia a zväčšia sa. Pečieme pri teplote 180 - 200°C, kým na povrchu nedosiahnu bledoružovú farbu. Ak chcete orechové piškóty, tak vyvaľkaný plát posypte nahrubo postrúhanými orechami a valčekom ich do cesta jemne vtlačte. To isté platí pre ostatné úpravy (kokos, cukrové perličky atď.).

 

KOKOSKY ( mama )

Spotrebujeme pritom zvyšné bielka: 3 bielka, 200 g jemného krupicového cukru, 100 g strúhaného kokosu,  1 plná KL   marmelády ( najlepšie ríbezľovej )

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého po častiach všľaháme cukor, vložíme do vodného kúpeľa a  šľaháme, kým sa zmes nezohreje. Potom pokračujeme v  šľahaní do vychladnutia, pridáme kokos a  marmeládu. Na plech vystlaný papierom na pečenie kladieme hrudky a sušíme v rúre pri nízkej teplote.

 

KOKOSOVÉ VENČEKY (strojové pečivo) – mama

300 g hladkej múky, 240 g masla, 120 g kokosovej múčky, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vajce

Zo surovín vymiesime cesto, na mlynček na mäso dáme nadstavec na strojové pečivo a vytláčame šúľky, ktoré spájame do koliesok. Okrem koliesok si môžete vyrobiť tyčinky, esíčka, praclíky, alebo čo sa vám práve podarí. Pečieme v mierne vyhriatej rúre do ružova – pri 180 C° asi 5 minút. Ale radšej si to kontrolujte, aspoň kým nezískate potrebný gríf  - kokosové cestá sa véééľmi rady pripaľujú. A môžem vám povedať, že pripálený kokos je dobrý humus. Upečené odložíme na 3 – 4 týždne uležať, najlepšie  v  plechovej nádobe a  v  chlade. Pred použitím môžeme zdobiť polevami podľa chuti, ale neni nutno.

 

KOLÁČIKY Z KREHKÉHO CESTA

Veľmi dobré pečivo – ak nestihneme napiecť linecké koláčiky, ktoré musia postáť minimálne 2 – 3 týždne, môžeme namiesto nich napiecť práve tieto keksy, ktoré do dokonalosti potrebujú odležať iba 3 – 5 dní. Stačí to a sú mňammňamkové.

200 g hladkej alebo polohrubej múky, 1 ČL PDP, 125 g masla alebo tuku, 40 g práškového cukru, 1 malé vajce, asi 2 PL mlieka alebo vody, marmeláda na zlepovanie

Múku s  PDP preosejeme, pridáme zmäknutý rozkrájaný tuk, preosiaty cukor, vajce, mlieko a  spracujeme cesto. Prikryjeme ho a  necháme 1/2 hodiny odležať. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme formičkou kolieska, alebo iné ľubovoľné tvary, do polovice z nich ešte vykrojíme stredy. Upečieme dobleda v  rúre vyhriatej na 200 stupňov. Po vychladnutí spojíme marmeládou vždy plné a vykrojené koliesko. Pečivo odložíme do chladu a  necháme 3 – 5 dní odležať. Pred podávaním pocukrujeme, alebo ozdobíme polevou.

 

KORENIA NA MEDOVNÍČKY

Číslo 1. používam do medovníčkov ja, bez ohľadu na to, o aký recept ide (teda aj v tých, ktoré uvádzam nižšie) a aký pomer korenia sa v recepte uvádza.

Zmes č.1: množstvo na 1 kg múky – celkove 3 PL, z toho 1 ½  PL mletej škorice, 1 ½ PL pomletá zmes z klinčekov, anízu, feniklu + k tomu štipka mletého badyánu

Zmes č.2: množstvo na ½ kg múky - pomlieť 10 klinčekov, 20 guľôčok nového korenia, + štipku škorice, fenyklu a badyánu

 

LINECKÉ CESTO

Všeobecné dobré rady na začiatok: je to jedno z najjednoduchších ciest, ale aj ono má svoje finesy. Napríklad múku a cukor na jeho prípravu treba vždy zásadne preosiať. Maslo dávame studené, preto nečakajte, aby pri izbovej teplote zmäklo – radšej si ho po vybratí z chladničky nasekajte na menšie kúsky, či postrúhajte, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vypracované cesto má byť hladké a lesklé, ale musíte ho spracovať čo najrýchlejšie studenými rukami – ak v ceste náhodou sem tam zostane nejaký maličký kúsok masla, nevadí to. Pre rýchlosť spracovanie je tiež dôležité, aby ste všetky suroviny mali po ruke a dopredu si ich navážili a pripravili do misiek. Ďalšia podmienka dobrého výsledku: hotové cesto si potrebuje poriadne oddýchnuť na chladnom mieste, najlepšie v chladničke niekoľko hodín, aby dobre stuhlo. Pomer surovín sa má vždy aspoň zhruba dodržať tak, aby 3 diely tvorila múka, 2 diely maslo (rastlinný tuk) a 1 diel práškový cukor + pridávame podľa východzieho množstva surovín jeden alebo viac vajec či vaječných žĺtkov, štipku soli, postrúhanú citrónovú kôru alebo aj citrónovú šťavu, prípadne aj PDP. Pekný farebný efekt môžete dosiahnuť, keď do časti bieleho cesta prihodíte trochu celého maku – upečené keksy sú potom krásne puntíkované. Na hnedo cesto odfarbíme trochou kakaa.

750 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 500 g tuku (Hera, Palmarin),  4 žĺtka, (alebo 2 celé vajcia ), trocha citrónovej kôry, môže a nemusí byť 1/2 PDP

Spracujeme cesto, dáme do chladničky stuhnúť, potom rozvaľkáme, vykrajujeme ľubovoľné tvary a  upečieme v rúre doružova (ja pečiem 6-7 minút pri 180 stupňoch). Upečené odložíme na 3 týždne rozležať. Z  celej dávky upečiete cca 6 plechov drobných tvarov. Upečené odložíme na  3 týždne rozležať. Potom zlepujeme ríbezľovou marmeládou a zdobíme podľa vlastnej fantázie – kto nemá, pomôže si odbornou literatúrou. Moja kamoška Edita cesto z celej dávky rozdelí na tretiny, do jednej dá 2 hrste mletých vlašských orechov a z toho robí vanilkové rohlíčky. Do druhej tretiny dá podľa chuti kokos a robí kokosové tyčinky. Z tretej tretiny robí linecké kolieska lepené džemom.

 

LINECKÉ CESTO CITRÓNOVÉ

300 g hladkej múky, 150 g tuku, 100 g práškového cukru,  1 balíček vanilkového cukru, 1 žĺtok, šťava a kôra z 1 citróna

Postup a  uskladnenie ako pri predchádzajúcom lineckom ceste. Potom keksy zlepujeme – ak sa zlepia ríbezľovým džemom, sú vynikajúce kyslasté, máme ich radšej ako klasické, nie sú také sladké. Zdobíme polievaním rôznymi polevami (ja dávam kvôli zvýrazneniu citrónovosti pečiva citrónovú), a ozdobíme: nastrúhanými citrónovými rezančekmi, perličkami, kandizovanou citrónovou kôrou,  čokoládovou ryžou, citrónovými želé cukríkmi, cukrovým máčikom  – podľa chuti a zvyku.

 

MAROKÁNKY

1/8 litra mlieka, 10 g masla, 25 g HLM, 25 g krupicového cukru, 40 g hrozienok alebo kandizovaného ovocia, 40 g orechov

V mlieku rozmiešame múku, pridáme maslo, cukor a asi 1 minútu varíme na miernom plameni na hustú kašu.  Odstavíme, pridáme na drobné rezančeky  nakrájané ovocie a  orechy a  premiešame. Na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech kladieme KL malé hromádky, ktoré rozhrnieme na placičky. Pečieme do ružova v mierne vyhriatej rúre. Po upečení preložíme chladnúť na rovnú podložku. Po vychladnutí polejeme rovnú, teda spodnú stranu, čokoládovou polevou.

 

MEDOVNÍČKY

 

MEDOVNÍČKY - Všeobecné rady

  • Suroviny na spracovanie cesta musia mať izbovú teplotu ( tuk, vajcia vybrať potrebnú dobu pred pečením z chladničky, aby sa zohriali ).
  • Aby sme pri spracovaní cesta doňho nepridali ďalšiu múku ( cesto zmení konzistenciu a  vlastnosti – medovníky sú tvrdé ap.) pracujeme so špeciálnym váľkom a  podložkou, kde nepotrebujeme múku na podsýpanie.
  • Pri klasickej drevenej doske i váľku si na dosku položíme prestrihnuté rozprestreté mikroténové vrecúško, také isté položíme na cesto -  vaľkáme ho teda medzi dvoma mikroténovými vrstvami – nelepí sa, na mikroténe ho aj vykrajujeme.
  • Tretia možnosť, ktorú ja nepoužívam, je časť múky predpísanej do cesta nechať na podsýpanie pri spracovaní medovníčkov.
  • Vykrojené medovníčky kladieme stále na studený plech vytretý včelím voskom alebo stuženým tukom – Cerou – inak sa roztečú ešte pred pečením.
  • Pri vykrajovaní myslieť na to, že každý medovník pri pečení trocha nadskočí a zväčší sa – je zbytočné vykrajovať drobné detaily ako nos alebo prsty na postavičkách – aj tak sa to pri pečení zleje – detaily sa robia pri zdobení polevou.
  • Po upečení medovníky ešte horúce potrieme vajíčkom,  potom sa krásne lesknú. Keď ich chceme zdobiť polevou po celom povrchu, potom ich vajcom nepotierame – poleva by dobre nechytila. (Keď medovníky potrieme vajíčkom pred pečením sú tmavšie).
  • Vajíčko pred použitím pretrieme cez jemné sitko, získame tak homogénnu masu, ktorú použijeme na potieranie medovníčkov.
  • Pred pečením ich môžeme ozdobiť hrozienkami, mandľami, orechmi a pod..
  • Ešte horúce medovníky prenesieme chladnúť na rovnú podložku, aby sa nám nepoohýbali a nepokrivili sa počas chladnutia.
  • Z rúry ich vyberáme vtedy, keď zružovejú, ale na dotyk nie sú navrchu ešte úplne tuhé – dôjdu pri chladnutí.
  • Medovníčky zdobíme bielymi polevami, alebo čokoládovou, kávovou, kakaovou (viď. recepty v príslušnej časti), alebo si bielu polevu môžeme prifarbiť potravinárskymi farbivami. Na zdobenie môžeme použiť aj ďalšie suroviny, ako pri lineckých koláčikoch – lentilky, rôzne druhy orechov, cukrové perličky, papierové vystrihovačky a pod.
  • Ak chcete robiť zlepované medovníčky (lekvárom, plnkami), vtedy cesto vyvaľkajte na tenšie ako pri jednoduchých tvaroch. Pri pečení naskočia a po zlepení by z nich boli velikánske kusiská. Zlepené namáčajte do vhodnej polevy a nechajte obschnúť na mriežke.
  • Všetky tieto rady platia pri pečení akýchkoľvek medovníkov.

 

MEDOVNÍČKY ( podľa Magdy Pavelekovej z rádia)

Sú hneď po upečení mäkké. Potrebujeme 1000 g hladkej múky, 400 g kryštálového cukru, 250 g medu, 120 g tuku, 5 vajec, 1 ½  ČL sódy bikarbóny, 3 PL rumu, perníkové korenie

Med a maslo rozpustíme , pridáme cukor, tiež rozpustíme a ešte do horúcej hmoty pridáme ostatné prísady, okrem vajec. Miesime, po vychladnutí pridáme vajcia – cesto necháme aspoň 1 týždeň odstáť, môže postáť aj dlhšie. Pred spracovaním premiesime a vykrajujeme medovníčky. Ak je cesto na povrchu pred zamiesením trochu zaschnuté, potrieme ho pierkom jemne namočeným do vody a počkáme, kým zvláčnie.

 

MEDOVNÍČKY RÝCHLE -  NA JEDENIE

500 g obyčajnej hladkej múky, 125 g masla, 190 g práškového cukru, 3 PL medu,  2 celé vajcia, 1 KL mletej škorice, 1 KL sódy bikarbóny, 4 roztlčené klinčeky

Všetko  zmiešame,  spracujeme na hladké cesto, vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Vykrajujeme formičkami a ukladáme na vymastený plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a  pečieme vo vyhriatej rúre. Len namiesto uvedených korenín pridávam, tak ako som už uviedla, zmes č.1 z receptu „Korenia na medovníčky“. Takéto medovníky sú hneď mäkké a nestvrdnú. Vyskúšala som už množstvo receptov na medovníčky (aj taký, keď sa cesto na vianočné medovníky zarába v máji), ale vekom som spohodlnela, a najviac pečiem tieto:  sú absolútne jednoduché a rýchlo hotové – pomer  medu a cukru síce nie je ideálny -  a čo !  Nám občasným lenivcom to nevadí.

 

MEDOVNÍČKY - ZVONČEKY ŠŤASTIA ( babka Kuhlöfelová )

Veľmi dobré, dajú sa jesť hneď. Po týždni sú ešte vláčnejšie. Cesto: 500 g hladkej múky, 190 g medu, 150 g práškového cukru, 60 g tuku, 2 vajcia, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 ČL potlčených klinčekov, 1/2 ČL škorice  Poleva:  1 bielok, šťava  z 1 citróna,  140 g práškového cukru – rozšľahať do hladka

Večer spracujeme cesto, ktoré necháme do rána odstáť – všetky suroviny majú mať izbovú teplotu. Ráno ho rozvaľkáme na hrúbku  5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pomer medu a cukru je v tomto recepte najlepší. Tento recept je tiež jeden z  najobľúbenejších zo Slovenky, mnohokrát na žiadosť čitateliek opakovaný.

 

MEDVEDIE LABKY ( mama )

Všeobecné dobré rady na začiatok: cesto na medvedie labky potrebuje aspoň 24 hodín odležať v chlade. Preto si ho pripravte deň pred zamýšľaným pečením. Niekedy je problém vyklopiť ich už upečené z formičiek – mali ho už naše babky a používali na to takú fintu, že časť masla, uvádzaného v recepte, nahrádzali bravčovou masťou. Ďalšou možnosťou je položiť ešte horúce formičky na mokrú utierku, po chvíľke sa cukrovinky od formičky odlepia. Iný spôsob: pred prvým vtlačením cesta do formičky ju vymazať tukom a vysypať polohrubou múkou – do konca pečenia je potom pokoj.

300 g hladkej múky, 240 g masla - rastlinného tuku, 180 g mletých vlašských orechov, 180 g práškového cukru, 1 vajce, kôra z 1 citróna, 50 g strúhanej čokolády, 1 klinček, štipka škorice

Spracujeme hladké cesto, plníme vymastené formičky na medvedie labky  a  v  mierne vyhriatej rúre upečieme. Po upečení jemným klepnutím o dosku stola uvoľníme z formičky a obalíme v práškovom cukre. Necháme rozležať 3 týždne, tak konzumovať.

Cesto Hana S.: 350 g hladkej múky, 250 g tuku, 140 g mletých vlašských orechov, 100 g práškového cukru, 1/2 PL kakaa, 2 pomleté klinčeky, 1/2 KL škorice

 

ORECHOVÉ GOMBÍKY

Cesto:  300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 150 g masla, 150 g mletých vlašských orechov, 1 vajce, 1/2 ČL PDP, 1/2 balíčka vanilkového cukru, múka na podsýpanie.  Plnka: 4 PL ríbezľovej marmelády, 4 PL mletých vlašských orechov, 2 PL medu, rum   Na obalenie:  50 g strúhaných vlašských orechov

Zo všetkých prísad spracujeme cesto, odložíme ho asi na 1 hodinu do chladu. Potom ho rozvaľkáme na 5 mm a  vykrajujeme kolieska s priemerom 2 – 3 cm. Pečieme v predhriatej rúre ( 180 – 200 °C) cca 5 – 10 minút do ružova.  Suché keksy odložíme odležať na 2 – 3 týždne. Zlepujeme ich orechovou plnkou, ktorú získame vymiešaním všetkých prísad do hladka. Potom trocha ríbezľovej marmelády rozvaríme, a  ešte s  teplou potrieme zlepené kolieska z oboch strán. Nakoniec ich obalíme  v  strúhaných orechoch. Veľmi fajnučké orechové pečivko.

 

ORECHOVÉ  MUŠLIČKY ( asi 50 kúskov )

Cesto: 300 g hladkej múky, 100 g mletých lieskovcov, 125 g práškového cukru,   1 balíček vanilkového cukru, štipka soli, 200 g tuku, 1 vajce  Náplň do mušličiek:  bielok, 100 g olúpaných lieskovcov, 125 g hrozienok, 100 g čokoládovej ryže

Z uvedených surovín spracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať v chlade. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Potrieme ich bielkom, na polovicu dáme 2 - 3 lieskovce, zopár hrozienok a trocha čokoládovej ryže, prázdnu polovicu prehneme cez plnku (aby sme získali tvar mušle) a upečieme. V pôvodnom recepte uvedené, že sa majú piecť  15 minút pri 200 stupňoch  – mne sa takto pripálili, pečiem ich kratšie. Ale závisí to asi individuálne od každej rúry –  tak ako vždy, keď niečo pečiete prvý krát, radšej si to odsledujte. Podobne ako vanilkové rohlíčky ich pečieme 2 – 3 týždne vopred, musia sa rozležať. Ďalšie úžasné pečivko.

 

STROJOVÉ ORECHOVÉ PEČIVO ( Mariena S.)

300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 125 g tuku, 1 vajce, 75 g mletých vlašských orechov, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 1/2 PDP.  Pečieme 3 – 4 týždne vopred.

Zo surovín vymiesime cesto, na mlynček na mäso dáme nadstavec na strojové pečivo a vytláčame šúľky, ktoré spájame do venčekov, alebo iných tvarov. Pečieme v mierne vyhriatej rúre do ružova – pri 180 C° cca 10 – 15 minút.. Upečené odložíme na 3 – 4 týždne uležať, najlepšie v  plechovej nádobe a v  chlade. Môžeme zdobiť polevami podľa chuti, alebo necháme čisté.

 

STROJOVÉ PUDINGOVÉ PEČIVO ( Dorka)

300 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 150 g tuku,  2 vajcia, 1/2 PDP,  5 krémových pudingových práškov

Pečenie a uskladnenie ako pri predchádzajúcom recepte – cesto získame vymiesením uvedených surovín, okrem pudingov. Rozdelíme ho na 5 dielov, do každého pridáme jeden puding – získame rôzne chuťové variácie (dobrý sú vanilkový, karamelový, mandľový, alebo ovocné pudingy). Alebo zmiešame dva vanilkové a tri jahodové pudingy,  vynikajúca výsledná chuť – menej  práce  s cestom – takto si môžete vytvárať vlastné kombinácie chutí.  Tvary môžu byť rôzne: venčeky, tyčinky, esíčka, vlnovky a pod. Príbuzenstvu a kamarátom toto pečivko naozaj chutí, ale nevyhnutne ho treba nechať odležať.

 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY  (Hanka S.)

Či už použijete tento recept, alebo svoj osvedčený, na úvod niekoľko, hádam dobrých rád k príprave: prácu si môžete uľahčiť tak, že cesto si vyvaľkáte na plát a rohlíčky z neho povykrajujete formičkou. Výhodou okrem pravidelnosti tvarov je aj to, že vykrajované rohlíčky sa pri obaľovaní v cukre menej lámu. Aj samotné obaľovanie v cukre môžeme nahradiť tým, že chladnúce rohlíčky pocukrujeme za pomoci sitka. Stačí iba z jednej strany, tým že sa potom naskladajú do škatule, cukor sa roztrúsi všade. Namiesto lieskovcov v ceste môžete použiť vlašské orechy, či mandle.

A teraz k mojím rohlíčkom: sú vynikajúce, jemné a krehké – opatrne skladovať a vyberať, aby sa nepolámali.  Cesto:  300 g hladkej múky, 200 g tuku, 40 g práškového cukru, 100 g mletých lieskových orieškov, 2 žĺtka

Zo surovín spracujeme cesto, necháme ho schladiť, potom odštipujeme malé kúsky, rukou vyváľame malé šúľky, ktoré vytvarujeme do rohlíčkov. Pečieme v mierne vyhriatej rúre do ružova, ešte horúce obaľujeme v  zmesi práškového a  vanilkového cukru a necháme v chlade rozležať v plechovej škatuli minimálne 2 týždne. Pri fajnovejšej verzii môžeme dať do vnútra každého lieskový oriešok.

 

VÍNOVÉ KOLIESKA NA SLADKO

2 ks Pamy ( 500 g rastlinného tuku ), 1/2 kg polohrubej múky,  11 PL bieleho vína, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Zo surovín spracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke stuhnúť. Potom ho rozvaľkáme asi na 1/2 cm, vykrajujeme kolieska, ktoré upečieme vo vyhriatej rúre. Ešte horúce obaľujeme v  cukre. Z uvedenej dávky získame celú kopu koliesok.

 

ZÁZVORNÍKY ( ĎUMBIERNIKY )

180 g práškového cukru, 2 žĺtky, 30 g hladkej múky, 1 ČL mletého zázvoru, na špičku noža sódy bikarbóny

100 g cukru, zázvor, žĺtky a sódu bikarbónu vymiešame do penista a necháme asi  10 hodín odpočinúť. Potom pridáme zvyšný cukor a múku, vypracujeme cesto, rozvaľkáme na 2 – 3 mm a vykrajujeme zázvorníkové tvary ( kto nemá príslušnú formičku, tak použiť hocijakú inú formičku, alebo len pokrájať na štvorčeky ). Pečieme v mierne vyhriatej rúre do ružova.

 

ZÁZRAČNÉ VIANOČNÉ KOLÁČIKY

  1. Zapni trúbu. Odprac z linky zapackané poháriky, lego a prázdne obaly od cukríkov.
  2. Priprav misu a suroviny. Vylúskaj orechy, odváž múku a cukor. Vyber z múky puzzle. Odožeň deti a umy z nich múku. Zober vajíčka.
  3. Podaj manželovi pivo. Vráť sa, odožeň deti, zober handru a utri rozbité vajíčka.
  4. Zober iné vajíčka a rozbi ich do misy. Zdvihni telefón, odožeň deti, pozametaj črepiny z misy a utri podlahu. Zober druhú misu. Zarob nové cesto.
  5. Nájdi rum. Odober rum manželovi. Odožeň deti a umy z nich cesto.
  6. Plech vytri palmarínom. Podaj manželovi tlačenku. Vráť sa, odožeň deti a vyber z plechu orechové škrupinky.
  7. Podaj manželovi noviny.
  8. Vráť sa a odožeň kocúra, ktorý dojedá zbytky cesta. Zavolaj veterinára.
  9. Zober si ukľudňujúce prostriedky.
  10. Umy podlahu, stôl, stoličky, riady, chladničku, šporák, steny, deti a kocúra.
  11. Choď do cukrárne. Kúp vianočné koláčiky.